Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2010 00:15 - Ето тук е сниман сериала "Гордост и предразсъдъци"
Автор: martinakrey Категория: Туризъм   
Прочетен: 13816 Коментари: 2 Гласове:
6



 Нима може да се забрави Колин Фърт като г-н дарси ;) Интересът към този сериал е толкова голям, че дори има организирана екскурзия по местата, където е филмиран. Романът е писан през 1797г (само 37г след паисиевата "История славянобългарска"). За да се постигне автентичност, снимките са правени в истински имения и в истинска запазена старинна обстановка. 
Обиколката е доста дълга, защото, сещате се, реалните места не са толкова близо едно до друго, както е по сюжет :)) 

И понеже "Гордост и предразсъдъци" описва нравите в дълбоката провинция, затова са подбрани съответно места, които са на няколко часа път на север от Лондон. Ето един селски път:
image

Ще тръгнем от имението Лонгборн, където живееше семейство Бенет със своите неомъжени дъщери. 
image

В романа сем.Бенет живеят в село Меритън. То обаче е напълно измислено. Снимките на "селото" са правени в едно истинско старинно село, което доста често се ползва като филмов декор. На същото място са снимани и части от "Хари Потър" например.
Сградите в центъра на селото са наистина от времето на Джейн Остин:
image image

Ето и една странична уличка, необезпокоявана от артистичната суета:

image

Всъщност, в селото живеят и някои съвременни дребни буржоа, в едни нови, доста големи къщи. май има и анекс за прислугата. Порти и огради обаче няма:

image

Къщата, която представлява "имението Лонгборн" (където според романа живее сем.Бенет) в момента е частен дом, също от времето на Джейн Остин. Намира се в съвсем различно село. Това село пък си има красива старинна църква, но като цяло доста се различава от обстановката във филма:

image

image

На няколко минути от тук е село Бадминтон. От там води началото си спортът бадминтон, иначе познат ни като "федербал". Не знам доколко си падат по федербала, но много обичат конните състезания и ежегодно си провеждат такива. Организира ги един маркиз, който живее там. Но това е извън темата. 

Спомняте си, че цялата интрига в "Гордост и предразсъдъци" започна с това, че лондонският аристократ г-н Бингли се нанесе в съседното на сем.Бенет имение "Недерфилд".
Собственикът на къщата, която представяше Недерфилд във филма, използва популярността на сериала и успя да продаде мястото за цели 30млн лири. На тази цена получавате сграда с шест спални, шест хола, една дневна където да си пиете чая, махагоново стълбище в предверието, 7 кв.км парк отвън, плюс земеделска земя с добитък и сърнички, 2 трасета за конни надбягвания, поле за лов на яребици и фазани, 15 селски къщи и 5 апартамента. 
Понастоящем къщата е музей, все пак насам така и така се стичат доста почитатели на Джейн Остин.
image image

Именията на Бенет и на Бингли в действителност обаче съвсем не са съседни. Намират се на няколко часа едно от друго и ако трябваше да се виждат, обитателите им най-вероятно биха пътували по този път, покрай овце и ферми:
image

Продължаваме из провинцията към един по-нагънат терен, и стигаме до Пембърли, домът на г-н Дарси:

image

image image

Това е съвсем истинско имение, строено 1720г. Тук също са снимани различни филми, а собствениците позволяват  домът и паркът да се разглеждат и от посетители. Паркът се обитава от стадо сърни и елени, които са потомци на първоначалното стадо, доведено тук още през 14в. 

Освен г-н Дарси, Елизабет Бенет имаше и друг обожател, смешният свещеник г-н Колинз. Той пък обитаваше ето тази сграда, която действително е била дом на свещеник:
image

В съседство си отглеждат ей този красив син здравец:
image

Покровителка на г-н Колинз беше лелята на Дарси, претенциозната лейди Катрин, която се правше че не харесва Елизабет. Домът на лейди Катрин, "Розингс", също е претенциозен - една огромна сграда от 1660г. По стил е типична английска провинциална архитектура. Към него има 4 кв.км парк с цветя, овце и елени. 
До неотдавна, т.е. цели 300г, имението е било обитавано от поколения на същото семейство юристи. те са били средна ръка аристокрация, баронети. 
image image

image image

В момента имението вече е музей - дарено е от собствениците, заедно с всичките антики вътре, и се посещава от хиляди туристи. Намира се в миниатюрно село с едва 30 къщи, които се гушат зад обилна растителност, за да не им надничат туристите в прозорците :))

image

Има един лондонски момент в "Гордост и предразсъдъци", когато малката сестра на Елизабет избяга с един офицер, и Елизабет отиде до Лондон. Снимките за филма обаче не са правени в Лондон, а в един неголям провинциален град, Уорик. Лондонската улица се представя от ето тази старинна сграда:
image

Къщата е доста крива, защото е от далечния 14век. Първоначално тук са се събирали градските търговци, но през 1571г сградата придобива ново предназначение, което се запазва и до сега. Това спомага и за запазване на автентичният й вид. В продължение на всички тези векове тук живеят пенсионери ветерани от войните. 
Гр.Уорик се намира почти в центъра на Острова и най-голямата му забележителност е големият, и доста романтичен замък.
image

Ето и изглед от замъка към старата част на града долу:
image

И ще се отдалечим пак по един ноемврийски селски път:
image





Тагове:   Англия,


Гласувай:
6



1. monaliza121 - Привет!
11.11.2010 01:04
Удоволствие беше да се разходя и аз.:)
цитирай
2. анонимен - браво
11.11.2010 20:31
и този блог е хакнат и вече не може да се пише. На завистливите - честито!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: martinakrey
Категория: Туризъм
Прочетен: 157494
Постинги: 31
Коментари: 13
Гласове: 55
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031