Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2010 21:59 - Идеи за коледни подаръци, идеи за депресия
Автор: martinakrey Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1431 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 10.11.2010 20:39


        Може да си мислите, че още е рано да си говорим за Коледните празници, но в по-комерсиалните държави по света коледната подготовка вече върви с пълна пара. Като почнем от рекламите с червенобузестия дядо по телевизията, та до списанията, подсказващи ви идеи за подаръци. До тук добре, идеите са полезно нещо, но като стигнем до реализацията, там вече настъпва депресия.   
  Уж вече сме се настроили че сме ги настигнали американците (вечедори не я слушаме тази песен на Тодор Колев, а ни беше толкова забавно едно време), радваме се на моловете, на шарените витрини, на Старбъкс и на останалите нововъведения които до неотдавна гледахме замечтано само на телевизионния екран. Имаме си всичко, си казвам, и грабвам лист и писалка да си водя записки от идеите. Какво толкова може да им е различно, нали вече сме равни. 

Такаааа, най-много са съветите да се пазарува от интернет. Добре, ама като погледна българските онлайн магазини, и не виждам цени. Пише, пратете ни имейл и тогава ще ви покажем цени. Е, какво, ще ме мерят колко мога да платя ли? Тцъ. Отказвам се. Пробвам друг роден онлайн "шоп". Там пък цените тройни в сравнение със същата стока в международния Амазон.ком. 

Подхилквам се, вадя кредитната карта и пълня кошницата в някакъв лъскав чуждестранен уебсайт. Да, ама не. Стигам до плащането и се оказва че не ме искат. Не доставяли до тук. Докривява ми, но викам си, има и други идеи. Продължавам да чета. 

"Страхотни подаръци за Него, подарете нещо различно на половинката. Ако е спортен тип, подарете му едно скачане с парашут! Урок по гимнастика на трапец! Един час шофиране на ламборгини! Скално катерене! Ако е кротък домошар, подарете му урок по готвене на екзотични ястия! Кратък курс по фотография! Опитайте стъкларския занаят! " 

  Страхотни подаръци ца Нея! Научете повече за винарството, опитайте различни сортове! Направете собствена бутилка с вашето име на нея! Поръчайте си петзвездна вечеря с келнери у дома! Урок по салса за двама! Романтична вечеря с нощувка в замък! Пътуване с балон! Вечеря на яхта по реката! Научете японска бродерия!" 
  Бръча вежди, къде ти такива неща. От любопитство кликвам случаен уебсайт, където продължава списъка немислими неща : Истински архивен вестник от деня, в който сте се родили! Бутилка шампанско с истински златни листа в него! Наречете звезда на името на любимия! Наречете сорт рози с името на любимата! Направи си сам сателит, който ще бъде изстрелян в космоса с истинска ракета! Истинско живо растение, на чиито листа ще се изпише вашето име! Запишете плоча също както е започнал Елвис! 

Миии, Викам си, и си оставам без думи че такива неща съществуват някъде, за някого. Айде да слезем на земята и да потърсим нещо по-делнично. 
Зачитам се в някаква статия, която уж ми изглежда здравомислеща - "Как да пестим по Коледа". Още в първия параграф обаче започвам да се чувствам не на място:

"Средно-статистическото семейство харчи около (прехвърлям ги по кусра на деня) 1500лв по коледните празници. Такова харчене ще остави солидна дупка в декемврийският ви бюджет, но всъщност въобще не е много. Сумата може да съберете като пестите някакви си 120лв всеки месец."

Е, това ми се струва що-годе нормално. без да се спираме на дребната подробност, как посочената сума от "някакви си 120лв" представлява минималната дневна надница в родината на автора на статията, продължавам да чета:

"Ако общият ви семеен бюджет надвишава 70 000лв на година, веднага си вземете кредитната карта "Америкън Експрес с Награди" ...

Хлъц. Пресмятам смутено наум няколко пъти, но така и не се доближавам до горната сума. Продължавам все пак да чета, вече без надежда че някоя от идеите ще ми пасне. Просто ми става любопитно:

"Ако ползвате Америкън-Експреса за пазаруване на стойност 1200лв на месец (малък средностатистически разход за един човек), то след три месеца ще получите 250лв ваучери за (тук се споменават няколко популярни магазина)."

Уау, както казват изненаданите на тамошния език. На родния език просто си глътваме езика.

Наляга ме депресия. Добре че поне към края има една идея, която мога да ползвам и аз:

"Не купувайте ненужни неща за подаръци. Дрънкулки, сувенири и безполезни неща направо отминавайте. Уговорете се и с близки и приятели да не ви вземат и на вас такива. 
Имайте предвид че всеки направен от вас подарък ще задължи човекът, на който сте го подарили да ви отговори със същия по цена подарък. Ако някой ви е подарил чорапи за 50лв, то нали тогава вие пък ще се почувствате задължени да им подарите примерно едно шалче за 50лв. Скъпичко е, нали! Налага се да похарчите цели 50лв а сте се сдобили само с едни чорапи. Замислете се. И направо се откажете от прекаленото харчене. не е хубаво нито за вас, нито за вашите приятели."

Е това вече го мога. Спирам да чета и отивам да пазарувам в мола. 






Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: martinakrey
Категория: Туризъм
Прочетен: 157751
Постинги: 31
Коментари: 13
Гласове: 55
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930