Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2010 19:05 - за уелския заек
Автор: martinakrey Категория: Туризъм   
Прочетен: 4129 Коментари: 0 Гласове:
0



 Знаем, че ги бихме на футбол, но ако се чудите откъде идват тези уелсци, ето нещо за Уелс накратичко:

Въпреки че е част от Великобритания, Уелс си има свой език, който ще забележите веднага, защото всякакви табели по пътищата изведнъж почват да се изписват и освен на английски, и на местния език:

image

Първото, което ще ви хрумне за това място е, че то прилича на едно огромно пасище:

image

Зелените полета се простират навсякъде, а с тях и овцете. А овцете са дори повече от хората. Самите уелсци са направо незабележими, нямат кой знае какви постижения и си живеят тихо и кротко. Сред традиционните забавления, освен състезанията по песни и танци, за които сте чували, се провеждат и например състезания от по-идиличен характер, като това надпреварване по оране с декоративни коне:

image

В Уелс липсват ярки забележителности, но пък ако сте почитатели на идилията, това е вашето място. Ето примерно един огромен пясъчен плаж без нито един голям хотел или вила около него:

image

По крайбрежието няма как да не забележите странните зелени неща, продавани сред морските деликатеси - това са готвени водорасли! Ако си падате по екзотиката, опитайте ги, всъщност са доста вкусни. Може да ги комбинирате с малки мидички, които нямат кой знае колко вкус, но пък са интересни, заради екзотиката, нали. 

image

Всъщност в Уелс има и големи неща - това са планините. Тръгвате през пасищата, прескачате оградите за овце с поставените тук-там за целта стълби, и сте в планините:

image

Е, има и някой и друг замък:

image

Като се уморите от разходката, поседнете някъде за обяд и опитайте традиционните ястия от агнешко. В градчетата пътьом може да минете през някоя от лафките за "кебап", където турски готвачи ще ви приготвят уелско агнешкото със съвсем балкански вкус: 

image

Определено не ви съветвам да сядате в "ресторант" и да си поръчвате агнешки пържолки, ще получите миниатюрни късчета полусурово месо на клечка като ето тези:

image

Затова направо идете в кръчмата и си поръчайте нещо евтиничко. Най-вкусни са крачетата, а по тях има солидно количество месце: 
image

Или ако навън е позастудяло и вали, опитайте агнешката яхнийка, с картофки и праз, ще ви я поднесат с комати питка и масло. И въобще не се притеснявайте ако ви е вкусно да си топнете хлебчето в сосчето, доста хора правят така:

image

В менюто може да забележите нещо, което ще ви прозвучи като "уелски заек", но имайте предвид че в това ястие заек няма. Представлява нещо подобно на познатите ви печени филийки с кашкавал, само че при "уелския заек" към кашкавала са добавени бира и сос уорчестър, както и други работи, а може да има още шунка, бекон и т.н. според фантазията на готвача:

image

За десерт може да опитате уелския сладък хляб със сушени плодове, който е много вкусен затоплен на тостер и намазан с масло:

image

Друг традиционен уелски десерт е и хлебният кекс, който се прави без брашно, а със сух хляб и стафиди, и се поднася с гъста сметана. Върви чудесно с кафе, особено когато навън вали и няма какво друго да правите, а имайте предвид че в Уелс вали доста често:

image

Е, в Уелс има и други интересни неща, но за тях - друг път, като отмине еуфорията по футбола. 







Тагове:   Англия,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: martinakrey
Категория: Туризъм
Прочетен: 157487
Постинги: 31
Коментари: 13
Гласове: 55
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031