Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2010 02:14 - за чая в пет следобед
Автор: martinakrey Категория: Туризъм   
Прочетен: 7248 Коментари: 0 Гласове:
1



 Англичаните знаят как да пият чай, на спокойствие и с удоволствие. Чай се пие по всяко време, ако нямаш какво да правиш - айде по една чаша чай, ако си стресиран - пак айде по чаша чай и ти проблясва, ако каниш гости - веднага се прави чай и от там се завързва разговор.
Пие се бавно, затова и има едни специални кожухчета за чайника, така че чаят вътре да си остане горещ докато стане време да се налее следващата чаша:

image 
Най-хубавият чай е йоркширкският, а покрай него в Йоркшир правят и най-хубавите чаени кексове и чаени бисквити, като последните са с формата на буквата Т, от английската дума за чай "тий". 

image

image


Йоркшир, както се сещате, е онази област на Англия, където се развива действието на романа Брулени Хълмове. Хълмовете там действително са доста брулени, от вятъра, и затова по тях има само пасища, а по ветровитите пасища пък има само овце (нали те имат дебело руно да им пази топло). 
image 

Зеленината е целогодишна, ето снимка от студения сезон:
image

Най-хубаво обаче чая се пие в друго ъгълче на страната, в крайбрежния Корнуол. Там плажове няма, но гледките са страхотни: 

image

Но където и да сте в Англия, все ще има хубав чай, не се безпокойте. Чайните са по-разпространени дори от кафетата. Примерно, ето една интересна чайна в градчето Уиндзор, където често ходят туристи, сещате се, заради замъка. Ще отбележа, че снимката си е съвсем права, но чайната е доста крива и полегнала настрани, защото сградата е на няколко века:

image 

Към чая, особено ако сте седнали на сладки приказки, разбира се вървят и допълнителни неща като бисквити, кексчета или дребни сандвичета. 

В по-аристократичния вариянт, тези неща се поднасят ето така:

image

В гореспоменатия Корнуол правят много хубава гъста сметана. С нея се получава най-хубавият вариянт  чай, т.н. "сметанов чай". Това обаче не значи че сметаната се слага в чая. Както и не значи че трябва да е непременно чай, може напитката ви да е кафе!  Сметаната се слага на специални сладки хлебчета които се поднасят към чая, заедно с ягодово сладко. Самата сметана е много гъста, като цедено кисело мляко, но без да е заквасена. 

image

Тези сладки хлебчета може да се правят и удома:
image   image

Ядат се ето така: 

image

И понеже чаят е удоволствие, чашите за него също са удоволствие за окото. Типично английски десен е например английската роза, но има и по-модерни десени:

image  
image

Специално за чайниците, има и ексцентрично-закачливи вариянти, като тези:

image

Чаят в пет следобед е отделна работа. Имайте предвид че това е някъде времето за вечеря, така че ако чуете англичани да говорят за чай, може да имат предвид направо вечеря. Затова не се учудвайте ако в менюто на чайната има по-хранителни неща от кексчета и бисквитки. Там може да си поръчате и лек обяд, примерно ето такъв, от супичка, сандвичета и салатка:

image




 





Тагове:   Англия,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: martinakrey
Категория: Туризъм
Прочетен: 157721
Постинги: 31
Коментари: 13
Гласове: 55
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930