Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2010 16:17 - Газ до дупка по Околовръстното на Лондон
Автор: martinakrey Категория: Туризъм   
Прочетен: 2521 Коментари: 0 Гласове:
3



 Е, преди да се потопим в спокойствието на повинцията, нека видим нейната противоположност. Още на излизане от лондонското летище си личи, че сте попаднали в едно забързано място и ще ви се прииска да се махнете моменталически. Което се оказва не особено лесно начинание, особено ако шофирате. Край пътя се изпречват куп знаци, а движението е толкова скоростно, че едвам ги забелязвате, камо ли да осмислите указанията.  image
Има табели за какво ли не, включително за забележителностите, които ви очакват наблизо. Друг знак пък ви предупреждава че "наскоро сме сменили пътната маркировка, обозначенията са различни от тези, с които сте свикнали" или "променихме ритъма на сигналите на светофара, моля внимавайте".  Докато зяпате и се чувствате поласкан от вниманието, най-вероятно вече сте пропуснали да се престроите в правилната лента и ви очаква поне половин час удължаване на маршрута. 
Когато излезете на пътя с повече ленти, не се успокоявайте че това е магистралата - не е. Това е само подходът към нея:
image

Навеждате се над кормилото и почвате усърдно да следите табелите докато пътят пред вас продължава да увеличава броя на лентите си, а разклоненията се множат в геометрична прогресия. Чувствате се като в лабиринт, а сте едва на около километър от летището и още не сте поели в правилната посока по магистралата. 
Моментът когато най-после сте на магистралата не е време за отдъхване. Следващата порция указателни табели ви показва че сте в погрешната лента за движение и няма време да се престроите. За пореден път сте тръгнали в погрешната посока - очаква ви още едно въртене през няколко кръгови, четири-пет многолентови разклонения (оставете си по десетина минути за объркване и вземане на погрешната посока на всяко), и дори заплаха с онези камери дето ви мерят скоростта. 
Още ли искате да сте в Лондон? Ненадейно излизате на Лондонското околовръстно - М25. Следва моментен прилив на радост - давате газ до максимално позволените 105кмч, заковавате постоянна дистанция спрямо автомобила пред вас (така правят всички тук), и се поотпускате. 
Ето ги и петте платна (в една посока):  image
Забелязвате, първо, че всички са на еднаква дистанция един от друг и второ, че някои ленти са празни, а други претъпкани, но няма криволичене и предреждане. Хората са търпеливи, може пък да е от редовното пиене на следобеден чай.
Имате време да се заглеждате по автомобилите наоколо, които до един изглеждат прясно измити и с излъскани джанти. По табелите с номерата личи коя година са произведени - установявате, че повечето са под 10г, като поне половината са на под пет. И не забравяйте да си поглеждате скоростомера - камерите тук са интелигентни и не минава онзи номер да намалите скоростта само като ги видите. Ако не ми вярвате, пригответе си 60 лири за глобата, и пробвайте. 
Идеята ви за магистралата като бърз и удобен начин на придвижване ще изчезне след първите няколко задръствания в които неминуемо ще попаднете. Няма начин и да не заседнете зад някой тир, който ще ви запълни полезрението и ще ограничи възможността да се зазяпвате по каквото и да било наоколо. Не че има нещо за зяпане. Магистралата е отделена от околния свят къде с висок вал, къде с плътни дървета и храсти, къде с ограда. Пътуването е интересно колкото няколко часа  прекарани в тунел, макар и озеленен тунел. 
Когато се нарадвате на скоростното каране, омръзне ви да ви задминават поршета, лимузини и разни странни самоделни спортни автомобили, винаги може да слезете от магистралата и да навлезете в коренно различния свят на провинцията.
image
Ако си мислите че селските пътища са по-бавни от М25, спомнете си за висенето в задръстванията и знайте, че вместо да гледате задните гуми на някой тир, из провинцията бихте имали възможност да се наслаждавате на много по-живописни гледки.
image image

Ей такива грандиозни неща се появяват ненадейно след поредния завой (това е домът на Ан Болейн. Намира се точно до пътя и много от минаващите изненадани бият спирачки и отбиват да разгледат поне от разстояние) :
image
 

Пък може и да поспрете тук-там, да поседнете на тревата ако сте се уморили от натискането на педалите, да хапнете сочно телешко в някоя селска кръчма, като това:
image
да преспите в къща за гости, да разгледате някой порутен замък и въобще да се наслаждавате на живота. 
Айде и един десерт (топъл шоколадов кекс със сладолед)
image


Тагове:   Англия,   магистрала,   Лондон,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: martinakrey
Категория: Туризъм
Прочетен: 157490
Постинги: 31
Коментари: 13
Гласове: 55
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031